راهنمای نگارش مقاله
فصلنامة «روانشناسی کاربردی» دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی به انتشار مقالههایی میپردازد که برگرفته از پژوهشهای ناب مداخلهای و مقایسهای در قلمروهای متنوع روانشناسی باشند و نیز نتایج عملی و قابل استفادهای را برای حل مشکلات زندگی فراهم آورند و یا زمینههایی را کشف کنند که نتایج پژوهشهای بنیادی در آن کاربرد داشته باشد. بنابراین رسالت اصلی این فصلنامه، بهویژه درعصر کنونی که پیچیدگیها و فنآوریهای روزافزون منجر به تغییرات سریع در جامعه درحال توسعه شده و معضلات متعددی را پدید آورده است؛ انتشار یافتههای بدیع علم روانشناسی است که در زمینههای مختلف زندگی انسان کاربرد داشته باشد و امکان تبادل نظر و مبادله اطلاعات علمی را بین پژوهشگران فراهم نماید.
در نتیجه تاکید این فصلنامه بر چاپ مقالههای عمدتاً کاربردی در زمینههای بالینی، اجتماعی، سلامت، صنعتی سازمانی و جز آن است. مقالههای بالینی باید بر اساس معیارهای بینالمللی پژوهشهای بالینی انجام شود و پیگیری آن دست کم 3 ماه و ترجیحاً 6 ماه باشد. لازم به ذکر است که اولویت چاپ با پژوهشهای آزمایشی و آزمایشگاهی است.
لازم است پژوهشگران با رعایت سلامت و اصالت کامل نویسندگی در چهارچوبهای اخلاق حرفهای زیر، مقالات علمی-پژوهشی خود را تدوین و ارائه کنند.
مطالب بیشتر
حیطههای پژوهشی مقالهها در فصلنامه روانشناسی کاربردی شامل قلمروهای زیر است.
لازم است بخشهای مختلف مقاله بهصورت زیر تنظیم شود تا در فرایند بررسی و داوری قرار گیرد.
شرایط تنظیم بخشهای مختلف مقاله
مقدمه: به ترتیب شامل بیان مسئله، پیشینه، هدفها، ضرورت، اهمیت و همچنین شامل طرح پرسشها یا فرضیههای پژوهشی نوآورانه و بدیع باشد.
روش: شامل توضیحاتی درباره روش، جامعة آماری و درج تعداد جامعة، روش نمونه گیری، تعداد نمونه و منطق یا فرمول تعیین تعداد نمونه، ملاکهای ورود و خروج آزمودنیها باشد و به گونهای نگاشته شود که سایر پژوهشگران بتوانند آن را با تمام جزئیات تکرار کنند. پژوهشهای آزمایشی و مداخلهای حتماً باید دارای پیگیری (Follow Up) 3 تا 6 ماهه باشد و برای تحلیل آماری دادهها از طرح تحلیل واریانس مختلط با اندازهگیری مکرر استفاده شود و نتایج حاصل از پیگیری نیز لازم است که در چکیدهها، یافتهها و نتیجهگیری بیان شود.
ابزار پژوهش: لازم است این قسمت شامل اطلاعات منسجم و کاملی درباره طراح، سال طراحی هریک از ابزارها، معرفی آزمون، تعداد مؤلفههای آنها و ذکر شماره سؤالهای مؤلفهها در جلوی آنها ، پایایی و روایی، شیوه اجرا و نمره گذاری ابزارها باشد و نیز ضریب آلفای کرونباخ برای هریک از ابزارهای پژوهش توسط پژوهشگران کنونی مقاله ارسالی محاسبه و گزارش شود. در صورت مداخله و استفاده از رواندرمانگری، مشاوره یا آموزش که این نیز جزو ابزار است؛ باید طراح، سال طراحی شیوه مداخله، اعتبار و روایی آن ذکر شود و هریک از جلسههای مداخله مختصر و مفید در پاراگرافهای 5 الی 6 خطی جداگانه و قابل فهم به گونهای توضیح داده شود که سایر پژوهشگران بتوانند آن را تکرار کنند. در شرح هریک از جلسههای مداخله لازم است که گفتهها، توضیحها و مثالهای پژوهشگر و یک یا دو مورد از سؤالها و مثالهای شرکت کنندگان نیز نوشته شود.
شیوه اجرا: در این قسمت توضیحات روشنی درباره شیوه انجام پژوهش از آغاز تا اتمام آن بدون ذکر مطالب تکراری ارائه شود و شامل مطالبی درباره کسب مجوز برای اجرای پژوهش از سازمان یا دانشگاه یا مراکز مربوطه، نحوه مراحل گردآوری اطلاعات، مکان اجرای پژوهش، زمان اجرا، گروهی یا انفرادی بودن اجرای پژوهش باشد. در پژوهشهای مداخلهای باید نحوه رعایت موازین اخلاقی به ویژه در مورد گروه گواه ذکر شود. در انتهای همین قسمت تعداد پرسشنامههای مخدوش، نقاط پرت، تعداد نمونه نهایی و روش تحلیل آماری درج شود.
یافتهها: ابتدای یافتهها باید ویژگیهای جمعیت شناختی آزمودنیها بهطورکامل در یک پاراگراف ارائه شود و شامل میانگین و انحراف معیار سن، میزان تحصیلات و رشته، شغل، وضعیت اقتصادی، وضعیت تأهل و جز آن به تفکیک گروهها بدون ارائه جدول باشد. سپس یافتههای آماری در جدولها و در صورت لزوم نمودارهایی گزارش شود. جدولها و نمودارها و توضیحات زیر آنها به شیوهای ارائه شود که امکان تحلیل یافتهها توسط خواننده مقاله وجود داشته باشد. به علاوه مقاله از کمترین تعداد لازم جدول، شکل و نمودار برخوردار باشد و اعداد، ارقام و آمارههایی که در جدولها، شکلها و نمودارها ارائه میشود؛ نباید عیناً در توضیحات زیر جدول تکرار شود. همچنین شکل و تعداد خطوط تمام جدولهای مقاله باید دقیقاً مطابق جدولهای مقالههای این مجله و مطابق با شیوه APA تنظیم شود.
بحث و نتیجهگیری: شامل بحث دربارة یافتهها بر اساس یافتههای مستند و بر پایه هدفهای پژوهش بدون تکرار مجدد سؤالها، فرضیهها و اعداد و ارقام پژوهش باشد. یافتهها با پیشینههای مشابه و متضاد مقایسه و نتایج تبیین و سپس بحث جمعبندی و راهکارهایی برای حل مشکلات مربوط به حیطة پژوهش بیان و نیز در انتها در یک پاراگراف، نتیجهگیری کاربردی ارائه و سپس به محدودیتها و پیشنهادات پژوهش اشاره شود و راهکارها و تلویحات کاربردی مورد بحث قرار گیرد. بعد از بحث و نتیجهگیری عناوین زیر باید به ترتیب نوشته و تکمیل شود.
موازین اخلاقی: لازم است که نویسندگان در این قسمت، نحوه رعایت موازین اخلاقی نظیر رازداری، محرمانه ماندن اطلاعات، جلب رضایت و تمایل آزمودنیها برای شرکت در پژوهش، حق انتخاب آنها برای ادامه و یا انصراف از شرکت در جلسههای مداخله یا پاسخگویی به پرسشنامهها بیان و الزاماً «کد اخلاق پژوهش» را برای کارآزماییهای بالینی و «شماره و تاریخ مصوب پایان نامهها یا طرحهای پژوهشی» را برای پژوهشهای غیربالینی درج کنند.
سپاسگزاری: لازم است که نویسندگان در این قسمت، از تمامی حامیان مالی، مسئولان، شرکت کنندگان/آزمودنیها و سایر افرادی که جزء نویسندگان نیستند و در اجرای پژوهش با آنها همکاری داشتهاند؛ تشکر و قدردانی کنند.
مشارکت نویسندگان: در این قسمت اسامی، لینک کد ارکید، نوع همکاری و سهم و نوع همکاری هریک از نویسندگانی به درصد باید در ستون مربوطه جدول موجود در برگه تعهدنامه ذکر شود که در طراحی، مدیریت طرح، مفهوم سازی، اجرا، تحلیل و تفسیر دادهها، تهیه پیشنویس، بازبینی و اصلاح، ویراستاری و نهایی سازی مقاله مشارکت داشتهاند. مشارکت در جذب منابع مالی و یا گردآوری دادهها برای قرار گرفتن در فهرست نویسندگان کافی نیست.
تعارض منافع: نشریه علمی روانشناسی کاربردی که به صاحب امتیازی دانشگاه شهید بهشتی منتشر میشود؛ متعهد به اجرای توصیه نامه های کمیته جهانی سردبیران در مورد مسئولیتهای نویسندگان- تعارض منافع است. نویسندگان لازم است که هنگام ارسال مقاله خود اطلاعات مربوط به منافع مالی یا دیگر منافعی را که در نگارش مقاله تاثیرگذار بوده است؛ بیان و منابع حمایت مالی مقاله را نیز اعلام کنند. کامل کردن و امضاء برگه اظهارنامه تعارضهای منافع بالقوه برای نویسندگان ضروری است.
منابع: مقاله با استفاده از حداقل 30 منبع به روز که 50 درصد منابع مربوط به 5 سال اخیر و 50 درصد بقیه نباید بیش از 10 سال قدمت داشته باشد؛ تهیه و تنظیم شود و علاوه بر این منابع داخل متن مقاله و فهرست منابع کاملاً از نظر تعداد منابع و نیز اسامی مولفان آن در متن و فهرست یکسان و باهم مطابق باشد. همچنین فهرست منابع فارسی و انگلیسی به ترتیب حروف الفبا به روش APA به شکل زیر تنظیم شود.
مقاله
مرادمند، مهسا.، و خانبانی، مهدی. (1395). اثربخشی آموزش برون ریزی نوشتاری هیجانها بر خودکارامدی و کنترل عواطف در دانشآموزان مضطرب. فصلنامه روانشناسی کاربردی، 10(1 پیاپی 37): 37-21.
Stoeber, J., Mutinelli, S., Corr, P. J. (2016). Perfectionism in students and positive career planning attitudes. Personality and Individual Differences, 97(1): 256-259.
کتاب
مگیار-موئی، جینا. آل. (1391). فنون روانشناسی مثبتگرا. ترجمه فرید براتی سده. تهران: انتشارات رشد. (تاریخ انتشار اثر به زبان اصلی، 2009).
Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2017). Self-determination theory: Basic psychological needs in motivation, development, and wellness. New York: Guilford Publishing.
پایان نامه
کهرازیی، فرهاد. (1390). اثربخشی مداخله شناختی-رفتاری در بهبود کیفیت زندگی، مهارتهای مقابله ای و کاهش نشانه های روانشناختی و جسمانی بیماران دچار سرطان. رساله دکترای تخصصی، رشته روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی.
Camp, N. (2016). The relationship of a course grade to hope and optimism in nursing students' academic success. Doctoral dissertation, the University of Alabama
نکته قابل توجه در مورد منابع
لازم به ذکر است که در این فصلنامه تمام منابع فارسی و انگلیسی مانند مثالهای زیر باید هایپرلینک شوند تا به راحتی هریک از منابع نویسندگان، قابل دسترسی و بازبینی باشد.
مثال برای منابع فارسی
مثال برای منابع انگلیسی
Thompson, H. M., Wojciak, A.S., & Cooley, M. E. (2019). Family-based approach to the child welfare system: an integration of Bowen family theory concepts. Journal of Family Social Work, 22(3): 231-252.
پیوستها: در انتهای منابع لازم است پرسشنامههای مورد استفاده پیوست شود.
نکات شایان توجه دیگر
چنانچه مقاله مطابق با فرمت مجله تهیه و تنظیم نشده باشد؛ لازم است که نویسنده مسئول «راهنمای نگارش مقاله» و «شرایط تنظیم بخشهای مختلف مقاله» را به دقت مطالعه و تمامی اصلاحات فرمتی را حداکثر ظرف ده روز در مقاله خود انجام دهد؛ تا مقاله قابلیت طرح و بررسی در شورای سردبیری را برای تعیین داوران پیدا کند؛ در غیر اینصورت مقاله رد و بایگانی خواهد شد و فرصت دیگری برای طبق فرمت در آوردن مقاله به نویسنده داده نخواهد شد. همچنین پس از داوری نویسنده مسئول باید تمامی اصلاحات مورد نظر داوران را حداکثر ظرف دو هفته اعمال و مقاله بازنویسی شده را که در آن پاسخ نویسندگان به نکات مدنطر داوران درج شده و قسمتهای تغییر یافته با قلم قرمز نوشته شده است تا به راحتی قابل تشخیص باشد؛ به دفتر فصلنامه ارسال کند. عدم ارسال مقاله مذکور در مدت مقرر (حداکثر ظرف دو هفته) به نشانه انصراف مولف/ مولفان از ادامه فرایند بررسی و ارزیابی مقاله در این مجله تلقی و مقاله رد و بایگانی خواهد شد.
این نشریه از چاپ مقالههایی که منابع مورد استفاده آنها قدیمی باشد؛ معذور است.
شیوة ارسال مقاله
برای دریافت راهنمای ورود به سامانه اینجا کلیک کنید.
مقاله و همه تیترهای آن باید طبق راهنمای نگارش مقاله در این مجله تدوین و همراه با برگة تکمیل شده اصالت اثر (تعهدنامه) مبنی بر عدم ارسال مقاله به سایر نشریهها و واگذاری حقوق چاپ به فصلنامه روانشناسی کاربردی که توسط همه نویسندگان امضا شده باشد و نیز تکمیل برگه «اظهارنامه تعارض منافع»، فقط از طریق پایگاه الکترونیکی apsy.sbu.ac.ir، به نشریه ارسال شود.
ضروری است در زمان ارسال مقالات، فایل اسکن شده تعهدنامه و تعارض منافع که توسط همه نویسندگان امضاء شده باشد، بارگذاری شود و به مقالاتی که فایل تعهدنامه و تعارض منافع نداشته باشند، ترتیب اثر داده نمی شود.
فایل تعهدنامه و تعارض منافع را از اینجا دانلود کنید.